Indrets i paisatges més desconeguts


CAMINADA AL PLA DE SÒBOL

Després de fer uns quants kilòmetres per la carretera de Solsona a Sant Llorenç
de Morunys, arribem a la Font de Fenerals i a la propera corba, en vistes del Santuari de Lord, deixem el cotxe i ens endinsem camí  avall, on hi trobem l'arbust anomenat "manxiuleta" (digitalis obscura, família de les escrofulariàcies. És un petit arbust de 30 a 100 cm. d'alçària, de fulles amplament linears, coriàcies, de flors de color groc ataronjat o bru i de fruits en càpsula acuminada).
Tradicionalment, els pagesos creuen, que si aquesta planta només té dues flors hi haurà mala collita, si en té tres serà bona, i en cas de tenir-ne quatre o més,  extraordinària.

Continuem fent camí en la mateixa  direcció al Pla de Sòbol i ens trobem  sobre el "Clot de Vilamala", que és una curiosa vall de conglomerat, enfonsada sota el "Coll de Jou", a la Vall de Lord, amb grans parets i canals. Segons la llegenda, en aquest lloc una allau de pedra i terra hauria arruinat una ciutat o un petit nucli rural, que no havia acollit unes persones que havien demanat acolliment. Només una casa es va salvar del càstig, perquè els seus estadants havien acollit els pobres. Es tracta de la masia de Sòbol .
Una altra versió molt semblant diu que, abans, aquest lloc era conegut com Vilabona. Que un vianant, que passava per allà, va demanar acolliment a les masies d'aquell indret. Només una va ser hospitalària, la masia de Sòbol. L'acollit els va comentar que, si durant la nit sentien molt soroll  no en féssin cas, que a ells no els passaria res. Aquella nit la gent de Sòbol vàren sentir un gran terrabastall. L'endemà es van trobar un paissatge completament diferent. Des de llavors es coneix com a Vilamala.


Arribem en un planell, on es divisa el Santuari de Lord. És un tossal ubicat a 1.180 m. d'alçada. Aquest s'aixeca entre l'Embassament de la Llosa del Cavall i la rasa de Torroella. Des d'aquest Tossal, es pot gaudir d'unes excel·lents panoràmiques: L'embassament de la Llosa del Cavall, el poble de Sant Llorenç de Morunys i la muntanya del Port del Comte.

















Anem fent camí fins arribar al Pla de Sòbol, on trobem les ruïnes de la casa de Sòbol. Aquestes, estan situades en una gran plana, coberta de prat,  amb unes vistes impressionants. El gran prat està envoltat per profundes foranques, en la seva part esquerra, la rasa de Torroella i per la dreta, la de Vilamala. Vam continuar la nostra ruta, fins a divisar el camí del "Mal Pas".




















PRUNERA DE SÒBOL
La prunera de Sòbol, (coneguda també com el pinyoner de Sòbol), és una prunera (Prunus domesticus) que es troba al pla de Sòbol (al costat nord-est de l'antiga masia del mateix nom), al terme de Vilamantells (municipi de Guixers, comarca del Solsonès) i que a causa de la seva grandària i de la seva vellesa, ha estat declarada bé patrimonial del municipi de Guixers.

BIBLIOGRAFIA guixé i coromines, David; rodríguez i vilà, Montse; rocaspana i jové, Rafael. Arbres i arbredes singulars del Solsonès. Solsona: Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya, abril 2006. ISBN 8468957615.







CAMINADA A LA CASA DE CAPDEVILA

Sortint de Solsona, direcció al Port del Compte, prèvia una petita parada al Cap de Pla, arribem al indret de la casa del Hostal del Vent, aparcarem el cotxe i continuarem a peu.


  L' inici de la caminada és molt costa avall, i el camí s'ha fet retallant la pedra de la muntanya, i per tant, és molt pedregós. Al cap de 2 ó 3 quilòmetres ja s'aplane i continuem endintran-nos a la vall, per damunt la carena que voreja el clot de Vilamala.












Arribem a la Casa de Capdevila. Una casa que havia de ser molt important, en el seu temps, com es pot comprovar amb les restes que queden dretes actualment.


 










 












Al costat de la casa hi ha una petita capella (d'unes dimensions molt reduïdes i dedicada a Sant Pere).










 














La casa està al mig d'unes explanades molt grans, que en el seu temps, eren camps de correu.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada